Vårt uterum – en loungehörna med medelhavskänsla

Vad skulle vi göra med en lite tråkig hörna av trädgården, beläget mellan huset och ett förråd men med perfekt läge med eftermiddags/kvällssol? Jo, ett uterum som kan bli en härlig loungehörna såklart! Vi var angelägna om att låta utseendet på förrådet, som är lite speciellt med ett väldigt snett tak, styra hur loungehörnan skulle se ut.

Fortsätt läsa

Vi bygger en trekantig pergola

Längst ner i trädgården hade vi en trekantig hörna som inte användes och där gräset inte ville växa och vi har funderat över vad vi skulle skapa för plats där. Vi ville skapa en plats som användes. Samtidigt lovade vi barnen att köpa ett utespa och hörnan fick därmed sin funktion – en spahörna.

Vi började skissa på hur vi skulle kunna göra en mysig spahörna och det blev en pergola med trall i marknivå. Pergolan ville vi bygga i så stram stil som möjligt och valde att fälla in takbrädorna i pergolans ram.

Vi satte upp tre stolpar 95*95 i stolpfästen nerborrade i marken. Vi byggde sedan en trekantig ram integrerat i stolparna. Därefter fäste vi takbjälkarna i den främre rambrädan och snedkapade dem i andra änden för att få rätt vinkel på brädorna. Sen vitmålade vi hela pergolan.

Därefter var det dag att lägga ett trallgolv. Vi köpte brädor som klarade hela längden för att slippa skarvar och kapade kanten på trallen i efterhand för att få en fin skarv. Utmed trallen lade vi stenar som avgränsning mot häckens jord.

Utmed pergolans stolpar har vi planterat växter som ska klättra upp över taket. I bakkanten blev det klematisen Paul Farges som blommar med små vita blommor. Den ska också tåla relativt skuggiga lägen. I framkant valde vi rosa klätterrosor av sorten Giardina som ska blomma med stora blommor från juli till höst.

Till sist kom också spabadet på plats och vi har nu fått en helt ny plats i trädgården som används flitigt. Vi är riktigt nöjda över vår nyfunna plats.

Att välja tapet – Stig Lindberg sätter stilen

Det är alltid svårt att välja tapeter i ett hus. Dels ska de harmonisera med varandra, dels ska de passa husets karaktär och den stil som man själv gillar. När vi flyttade in i huset i mitten av 00-talet blev det mycket vita väggar. Men allt eftersom renoveringarna gick vidare har det blivit mer tapeter. Även om vi fortfarande har kvar enfärgade väggar som komplement till de mer mönstrade tapeterna. Och det har gjort att vi skapat vår egen mix.

Stig Lindbergs tapeter har länge varit en favorit och hans design är lite äldre än vårt hus men genom att välja den diskretare delen av hans tapeter har det harmoniserat med husets 60-tal väl. Det gör också att tapeterna går väl hand i hand med mer enfärgade partier. Stigs tapeter spelar nu huvudrollen i vårt hem.

Vi har gjort ett undantag i färgskalan och i entréhallen har vi valt en mer färgstark variant, Herbarium. Det ger en fantastiskt varm och välkomnade atmosfär när man stiger in i huset.

I huset har vi också tapetserat med tapeterna Poème d’amour och Grazia. Tapeter som har en sober färg men med massiva vita mönsterinslag. Mönstret i Grazia är dessutom helt magiskt – det går från att man ser växter till kvinnoansikten som uttrycker olika känslor.

Grazia är nog favorittapeten som kan få en att se saker med nya ögon.
Poème d’amour ger en sagolik och varm känsla i hallen på övervåningen.

Det finns många olika tapeter av Stig Lindberg men inte så många i mer diskreta färgskalor så hans tapeter har inte räckt till hela huset och vi har därför kompletterat hans tapeter med en lite mer sentida designer; Viola Gråsten. Viola designade, nästan samtida med vårt hus, tapeten Romans. Tapeten finns i flera färgställningar men den ljusa och ganska varma varianten harmonierar fint med Stigs tapeter.

Viola Gråstens Romans kompletterar Lindbergs tapeter med växttema i vårt hus.

Vi bygger en integrerad fontän

Vad vore en trädgård utan porlande vatten och konstnärlig utsmyckning? Ljudet av vatten skapar lugn och stämning i trädgården. Sten som kontrast till trä och gräs skapar omväxling. Vi hittade för över ett år sedan en (i vårt tycke) smakfull fontän med ett elegant stenklot. Vi hittade dock inget bra ställe att ha den på så den blev stående. Men när vi byggde ut altanen hittade vi äntligen ett bra ställe. Så här byggde vi.

Fortsätt läsa

Vi bygger ett utekök

Matlagning utomhus är ett måste under sommarhalvåret. Och under många år har vi pratat om att bygga ett specifikt ställe för matlagningen i trädgården. För att slippa få in rök från grillen inomhus ville vi ha det lite längre ut i trädgården men fortfarande inte för långt från altandörren. Lösningen blev en altan som ramades in med staket på armlängds avstånd från matbordet. Avskilt men ändå nära.

Fortsätt läsa

Så byggde vi vår utomhusköksö

Som du kan läsa på annan plats på vår blogg så har vi byggt ett utekök. I det här inlägget visar vi hur bygget av köksön gick till. Bland annat gör vi ett schysst IKEA-hack när vi bygger in ett skåp. Stora delar av köksön är byggd av spillvirke från våra andra projekt. Bra för miljön att ta tillvara istället för att slänga!

Fortsätt läsa