Så slipar du golv själv

Kan man slipa parkettgolv själv? Svaret är JA! MEN, det gäller att välja rätt teknik. Att slipa med en traditionell slipmaskin är svårt. Men det finns ett alternativ som funkar även för nybörjaren. Så här slipar du golv med en oscillicerande golvslip.


Före och efter. Det slipade golvet ser helt nytt ut.

Det finns två sorters golvslipar: roterande med bandslippapper och oscillerande (vibrerande). Fördelarna med oscillerande jämfört med en bandslipmaskin är att flera:

  • Man kan slipa oavsett fiberriktningen i golvet.
  • Man behöver bara hyra en maskin. Med en bandslipmaskin krävs en särskild kantslip.
  • Eftersom slipplattan är fyrkantig kommer man åt bra i hörn och kanter.
  • Det finns ingen risk för brännmärken och ”diken” som lätt kan uppstå med en bandslip.

Vi använde en EDGE golvslipmaskin. Själva processen är enkel men relativt arbetskrävande. Det gäller att jobba sig igenom de olika slippapperna, från grov till fin. Man köper oftast papper där man hur maskinen. Ju mer slitet golvet är desto längre tid tar det. Räkna med minst en dags arbete för ett normalstort rum. Och ja, det dammar och smutsar ner. Man blir också rätt trött i axlarna och vibrationerna är också rätt påfrestande, men det går ändå förvånansvärt lätt. Maskinen liksom ”flyter” ovanpå golvet av den vibrerande rörelsen. Och som ni ser på bilderna så blir resultatet jämt och fint. De golv vi slipade var mycket hårt slitna och de blev som nya.

När man är klar med slipning är det dags att välja beläggning. Vi valde hårdvaxolja. Det ger samma fina yta som att olja men kräver inte allas samma regelbundna underhåll. Vi har använt Osmos produkter och är mycket nöjda med resultatet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s