En blomlåda med spaljé

För att skapa lite mer insynsskydd från gatan mot frukostaltanen byggde vi en blomlåda med en spaljé. Lådan kommer stå på altanen och i sommar fyllas av clematis och luktärtor.

Vi ville skapa en låda som står i princip kloss till golvet men där det ändå finns luft under för att vatten ska kunna torka upp. Vi skapade därför en liten luftspalt längst ner.

Vi valde att bygga lådan i tryckimpregnerat som framöver ska behandlas på samma sätt som altanen (med Sioox som ger en grå färgning). Vi valde också att bygga den av fyrkantigt virke (4,5*4,5) då det ger ett litet annat intryck än smala vanliga brädor.

Vi började med att bygga en ram med fyra ben som fick sticka ner en centimeter. Vi klädde ramen utifrån och lät brädorna sticka ner en halv centimeter under ramen så att luftspalten skapades. På så sätt ser det ut som om lådan i princip står på altanen.

Vi byggde sedan hela lådan och lät ändbitarna variera så att alla sidor får ändbitar. Vi skruvade dit tre reglar på insidan av lådan som spaljén ska sitta i.

Innan vi lade sista lagret men brädor för blomlådan klädde vi lådan med växtduk som vi häftade fast upptill. Därefter lade vi sista lagret med virke och gömde på sätt häftningen.

Sen var det dags att fästa spaljén i reglarna. Vi klädde också spaljén upptill med en längsgående toppbräda.

Lådan klar och dags för odling! Det blev en låda full med luktärtor och zinnior detta första år.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s