Vi bygger en trekantig pergola

Längst ner i trädgården hade vi en trekantig hörna som inte användes och där gräset inte ville växa och vi har funderat över vad vi skulle skapa för plats där. Vi ville skapa en plats som användes. Samtidigt lovade vi barnen att köpa ett utespa och hörnan fick därmed sin funktion – en spahörna.

Vi började skissa på hur vi skulle kunna göra en mysig spahörna och det blev en pergola med trall i marknivå. Pergolan ville vi bygga i så stram stil som möjligt och valde att fälla in takbrädorna i pergolans ram.

Vi satte upp tre stolpar 95*95 i stolpfästen nerborrade i marken. Vi byggde sedan en trekantig ram integrerat i stolparna. Därefter fäste vi takbjälkarna i den främre rambrädan och snedkapade dem i andra änden för att få rätt vinkel på brädorna. Sen vitmålade vi hela pergolan.

Därefter var det dag att lägga ett trallgolv. Vi köpte brädor som klarade hela längden för att slippa skarvar och kapade kanten på trallen i efterhand för att få en fin skarv. Utmed trallen lade vi stenar som avgränsning mot häckens jord.

Utmed pergolans stolpar har vi planterat växter som ska klättra upp över taket. I bakkanten blev det klematisen Paul Farges som blommar med små vita blommor. Den ska också tåla relativt skuggiga lägen. I framkant valde vi rosa klätterrosor av sorten Giardina som ska blomma med stora blommor från juli till höst.

Till sist kom också spabadet på plats och vi har nu fått en helt ny plats i trädgården som används flitigt. Vi är riktigt nöjda över vår nyfunna plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s